Pikio receptas
Kaip gi paruošti pikio „ekstraktą“?
Pikio tirpalui pagaminti reikia naudoti 70% - 80% stiprumo degtinę. Tokia degtinė vadinama trauktinių degtine, yra parduotuvėse. Pikio tirpalui nelabai tinka 100% spiritas, nes pikyje yra daugybė dervų ir ne visos jos tinka žmogaus organizmui.
Plačiausiai taikomas tirpalas - kai 20 gramų pasmulkinto pikio užpilama 200 ml (stikline) degtinės. Tirpalą kartais reikia suplakti ir palaikyti tamsioje vietoje 1-2 savaites. Jei planuojate šį tirpalą naudoti į vidų - po 2 savaičių jį reikia nupilti ir perkošti. Tirpalo galiojimas - neribotas, nes naudojama tik stipri degtinė ir pikis. Laikyti tamsioje vietoje.
Aš pikio tirpalą naudoju išoriškai - žaizdelėms, gerklei skalauti. Į stiklinę šilto vandens įpilu arbatinį šaukštelį pikio tirpalo - vanduo pabąla. Toks vanduo labai tinka gerklei, burnai skalauti. Padeda nuo įvairių peršalimo ligų, gerklės skausmo, anginos.
Taip pat galima gaminti aliejinį pikio tirpalą. Į 10 ar 20 šaukštų aliejaus supilamas 1 šaukštas smulkinto pikio, šildant maišoma, kol pikis ištirpsta. Po to perkošiama. Laikyti tamsioje vietoje.
Noriu priminti, kad pikis, jo tirpalai yra liaudies medicinos priemonės. Pikis neatstoja visų vaistų, todėl dėl jo vartojimo būtų gerai pasitarti su gydytoju.
