Saldus melas ant stalo: Lietuvoje parduodamas netikras medus
Gyvenimas vėl įrodė - medų reikia pirkti tiesiai iš bitininko. Iš to bitininko, kuriuo pasitikite.
Kai bitininkas pats parduoda savo medų, užsiima tuo ne vienus metus, jis puikiai supranta - medus turi būti kokybiškas ir tikras, be jokių burtų.. Kitaip nebeliks pirkėjų
Saldus melas ant stalo: Lietuvoje parduodamas netikras medus I Žinios
Ar geras medus europos parduotuvėse?
Mano ūkis - Bitininkus smukdo įvežtinis medus
"Pirkėjams rekomenduoju dėl vieno ar pusės euro nesusivilioti neaiškiu produktu, kurio kokybės niekas netikrina. Geriau rinktis lietuvišką medų: taip palaikote bitininką ir gaunate tikrai gerą, kokybišką medų. Venkite neaiškios kilmės, o verčiau pasižiūrėkite, kur ant pakuotės nurodyta pavardė, aiškus regionas, adresas ir galima pasiskambinti, pasiteirauti, jeigu kažkas neaišku. O jei perki prekybos centre ES ar ne ES šalies medaus mišinį – tai ir pats nusivili, ir bitininkams žala“, – pataria Lietuvos bitininkų sąjungos valdybos narys Vaidas Arbutavičius.
Skaitykite daugiau: https://www.manoukis.lt/.../bitininkus-smukdo-iveztinis...
Bičių produktų naudojimas
Lietuvos apiterapeutų asociacijos puslapyje talpinama daug įdomios informacijios:
1. Apie covid gydymą: PROPOLYJE ESANTYS FLAVONOIDAI GALI UŽKIRSTI KELIĄ ARBA SULĖTINTI COVID-19 VIRUSO PATEKIMĄ Į ORGANIZMĄ
2. Bitininkystės produktų vartojimas ūmių virusinių ligų infekcijų metu: http://www.apiterapija.eu/straipsniai-2/LT/bitininkystes-produktu-vartojimas-umiu-virusiniu-infekciju-metu--12-rekomendaciju-135.html
3. Bičių pikis - natūralus vaistas: http://www.apiterapija.eu/straipsniai-2/LT/biciu-pikis--propolis-----naturalus-vaistas-12.html
Nuoroda Facebooke: https://www.facebook.com/APITERAPIJA.EU/photos/a.102479589005264/122646696988553
Pikio receptas
Kaip gi paruošti pikio „ekstraktą“?
Pikio tirpalui pagaminti reikia naudoti 70% - 80% stiprumo degtinę. Tokia degtinė vadinama trauktinių degtine, yra parduotuvėse. Pikio tirpalui nelabai tinka 100% spiritas, nes pikyje yra daugybė dervų ir ne visos jos tinka žmogaus organizmui.
Plačiausiai taikomas tirpalas - kai 20 gramų pasmulkinto pikio užpilama 200 ml (stikline) degtinės. Tirpalą kartais reikia suplakti ir palaikyti tamsioje vietoje 1-2 savaites. Jei planuojate šį tirpalą naudoti į vidų - po 2 savaičių jį reikia nupilti ir perkošti. Tirpalo galiojimas - neribotas, nes naudojama tik stipri degtinė ir pikis. Laikyti tamsioje vietoje.
Aš pikio tirpalą naudoju išoriškai - žaizdelėms, gerklei skalauti. Į stiklinę šilto vandens įpilu arbatinį šaukštelį pikio tirpalo - vanduo pabąla. Toks vanduo labai tinka gerklei, burnai skalauti. Padeda nuo įvairių peršalimo ligų, gerklės skausmo, anginos.
Taip pat galima gaminti aliejinį pikio tirpalą. Į 10 ar 20 šaukštų aliejaus supilamas 1 šaukštas smulkinto pikio, šildant maišoma, kol pikis ištirpsta. Po to perkošiama. Laikyti tamsioje vietoje.
Noriu priminti, kad pikis, jo tirpalai yra liaudies medicinos priemonės. Pikis neatstoja visų vaistų, todėl dėl jo vartojimo būtų gerai pasitarti su gydytoju.

Parduotuvėlė
Labai smagu, kad medaus mėgėjai yra ne tik sveiki, bet ir labai sąžiningi. Ačiū Jums už tai!
Medaus į parduotuvėlę telpa nedaug, bet jei norite didesnio kiekio - galite skambinti telefonu ir užsisakyti.
Mano bitininkavimo istorija
Noriu papasakoti apie savo nedidelį bityną, savo bitininkavimo istoriją.. |
![]() |
Bitės mane traukė ir žavėjo nuo mažų dienų, tikriausiai tai protėvių šauksmas ar genai - bites laikė proseneliai, seneliai, dėdės, tetos, mano Tėveliai. Mama kažkada net dėstė bitininkystę technikume. Todėl visi darbai, procesai, bitės ir medaus skonis buvo labai gerai pažįstamas. Ir papročiai - išsukai medų, tai pavaišink kaimynus, gal kokia bitė kuriam įgėlė - kad neskaudėtų medų valgant. Skaityti mokiausi irgi iš knygos apie bites - J. Kriščiūno knygos „Bitininkystė“.
Pradėjau bitininkauti senoviniu būdu, su tokiais aviliais, įranga, kaip mano tėvai, seneliai. Laikui bėgant domėjausi naujovėmis, naujomis technologijomis. Šiuo metu medų suku, pilstau, vašką lydau su nauja, nerūdijančio plieno įranga - kad produkcija būtų kokybiška.
Pradėjau bitininkauti nuo 2 šeimų, kurias padovanojo šviesios atminties vyro dėdė bitininkas, esu jam už tai dėkinga.
Biteles laikyti sekėsi - pirmosios vietinės mišrūnes netingėjo spiesti, bet spiečiai leidosi čia pat į obelis. Geri kaimynai net pranešdavo - „tavo bitės obely“.. Taip mūsų bitynas plėtėsi - iki 7 šeimų, iki 11. Kiek medaus prinešdavo bitės - nebesuvalgydavome, todėl pasiūliau draugams, pažįstamiems, o po to pirkėjų ratas plėtėsi. Medaus prekyba turguje - labai įdomus darbas, susitinki su daug žmonių, pasikalbi, susipažįsti.. Šiuo metu laikau 30 bičių šeimų - tiek spėju prižiūrėti.
Pradėjau bitininkauti senoviniu būdu, su tokiais aviliais, įranga, kaip mano tėvai, seneliai. Laikui bėgant domėjausi naujovėmis, naujomis technologijomis. Šiuo metu medų suku, pilstau, vašką lydau su nauja, nerūdijančio plieno įranga - kad produkcija būtų kokybiška. Medaus pilstymui naudoju tik naujus indus. Mes patys valgome medų iš tos pačios lentynos - mažame šeimos bityne galime sau tai leisti :)
Bitininkavimas man yra tik hobis - gyvenu iš savo profesijos, esu mokytoja.